Dominique Strauss-Kahn, terorismul şi criza din Africa de Nord
May 16th, 2011 by admin
Trei evenimente mi-au atras atenţia în aceste zile de week-end. Atacurile teroriste din Pakistan, arestarea directorului general al FMI Dominique Strauss-Kahnşi criza din nordul Africii.
Atacurile teroriştilor încercă să pună presiune pe administraţia pakistaneză şi pe opinia publică de la Islamabad. Se doreşte o înlăturare a actualei administraţii considerată vinovată de atacul trupelor speciale americane NavySeal pe teritoriul naţional pakistanez. La finele săptămânii trecute, înShabqadar, un oraş situat în nord-vestul ţării în districtul Charsadda, un bărbat pe o motocicletă a detonat o bombă pe care o avea asupra lui. Atentatul a vizat un centru de antrenament de la o unitate paramilitară a Poliţiei desemnate să supravegheze frontiera. Bomba a explodat în momentul în care cadeţii,îmbrăcaţi în haine civile, se pregăteau să urce într-un autobuz. A doua bombă a lovit autobuzele şi microbuzele care aşteptau tinerii recruţi. Este cel mai dur atentat datorat Al-Qaida produs din 2011 în Pakistan.Cel puţin 80 de persoane au fost ucise în explozia celor două bombe.EhsanullahEhsan, purtătorul de cuvânt al Mişcării Talibanilor din Pakistan a avertizat „Aşteptaţi-vă la atacuri mai mari în Pakistan şi Afganistan”. În Pakistan peste 450 de atentate au fost puse pe seama mişcării Talibanilor din Pakistan. Atentatele s-au soldat cu aproximativ 4.300 de morţi în ultimii patru ani.
În timp ce Parlamentul de la Islamabad dezbate situaţia creată de lichidarea lui Osama bin-Laden şi rolul pe care ISI l-a avut în posibila prevenire aacestuia atac pe teritoriul naţional, talibanii pakistanezi îşi fac de cap. Situaţia stârneşte îngrijorare la Washington dar si la New Delhi.Relaţiile dintre SUA şi Pakistan sunt din ce în ce mai încordate. Parlamentul pakistanez a votat vineri o rezoluţie prin care cere încetarea imediată a atacurilor cu avioane fără pilot lansate de CIA împotriva unor ţinte Al-Qaida. În caz contrar, Pakistanul ameninţă că nu va mai permite convoaielor NATO să tranziteze teritoriul său, spre Afganistan.Totodată, politicienii pakistanezi solicită înfiinţarea unei comisii speciale care să ancheteze raidul american soldat cu uciderea lui Osama bin-Laden. Campania americană de atacuri cu avioane fără pilot a început în 2004 şi s-a intensificat începând din vara anului 2008, iar atacurile au devenit aproape zilnice în ultimele luni. Înţelegem oare de ce atâţia ani Osama bin-Laden a locuit in mijlocul unei garnizoane pakistaneze la Abottabat ? Războiul se muta acum încet,încet în Pakistan.
Scenariul Europei răsăritene din 1989 unde regimurile comuniste au căzut unul după altul într-un timp record, nu se repetă în această parte a lumii. Avem fără doar şi poate o primăvară arabă capricioasă. În Tunisia şi în Maroc schimbările au fost radicale. Spuneam atunci că perioada de tranziţie va fi lungă şi confuză. În Libia, Siria şi Yemen, însă, dezgheţul nu s-a produs, dictatorii rezistă şi în fiecare zi mor oameni pe baricadele idealurilor de libertate. În Yemen forţele preşedintelui Ali Abdallah Saleh au ucis cel puţin 16 manifestanţi. Ca şi în celelalte ţări arabe, opoziţia din Yemen cere ajutorul comunităţii internaţionale pentru a scăpa de un preşedinte care se menţine la putere de 33 de ani. Apelul opoziţiei a fost adresat ţărilor din Golful Persic, Statelor Unite ale Americii şi Uniunii Europene.
Ţările din Golf au încercat medierea în conflictul dintre clanul preşedintelui şi opoziţie. Transferul paşnic de putere a fost însă refuzat de preşedintele yemenit.Din ianuarie, când au început mişcările de protest în această ţară, şi până acum, s-au înregistrat peste 170 de morţi. Spectrul unui război civil devine îngrijorător întrucât preşedintele Saleh recurge la strategia contra-manifestaţiilor.
Yemenul reprezintă o zonă geografică sensibilăpe harta lumii fiind situat în sudul peninsulei arabice, în zona atât de strategică a strâmtorii Aden care separă Marea Roşie de Golful Aden. De cealaltă parte a golfului se află o ţară fără stat unde domneşte haosul, este vorba de Somalia piraţilor. Mai important este că în Yemen s-a implantat foarte bine unul din grupurile cele mai periculoase ale Al Qaida – i se spune AQPA, mai precis Al-Qaida Peninsulei Arabice. Grupul ar putea câştiga noi spaţii de manevră pe fondul unui vid de putere în Yemen.
La Damasc, discursul oficialilor este şi el de două tipuri. Pe de o parte, regimul anunţă noi reforme, printre altele pregătirea, în viitoarele două săptămâni, a unei noi legi electorale, conforme “criteriilor internaţionale”. Pe de altă parte, un apropiat al preşedintelui Bashar al-Assad avertizează că regimul de la Damasc se va bate până la capăt, dacă Opoziţia continuă să recurgă la arme şi atacuri. Situaţia din Siria este diferită faţă de cea din Libia.
Doreşte un regim totalitar precum cel sirian liberalizarea societăţii sau nu face decât să-şi multiplice manevrele, pentru a se menţine la putere?.În Siria pe 10 mai a avut loc aşa-numita „zi a solidarităţii cu deţinuţii”. Oamenii au ieşit pe străzile din Damasc şi Banias iar confruntările au reânceput. Marile oraşe unde au izbucnit protestele sunt în continuare sub asediul armatei. În oraşele Homs, Hama, Deraa sau Lakatika unde acţionează armata, s-a oprit furnizarea de electricitate şi apă potabilă. În confruntările de acolo câteva mii de persoane au fost arestate. Presa relatează că stadioanele de fotbal au fost transformate în „centre de detenţie”. Între 600 şi 700 de persoane se estimează că au fost ucise de la declanşarea protestelor.În Libia, Siria şi Yemen, însă, dezgheţul nu s-a produs, dictatorii rezistă şi în fiecare zi mor oameni pe baricadele idealurilor de libertate.
Ştire surprinzătoare pentru necunoscători!
Dominique Strauss-Kahn, în vârstă de 62 de ani, a fost pus sub acuzare pentru agresiune sexuală şi tentativă de viol asupra unei femei în vârstă de 32 de ani, într-un hotel din New York. Dominique Strauss-Kahnnu este la prima manifestare de acest fel.
In 2007, Jean Quatremer, corespondentul la Bruxelles al ziarului Liberation, scria pe blogul său Coulisses de Bruxelles despre numirea lui Dominique Strauss-Kahn ( supranumit DSK) la conducerea Fondului Monetar Internaţional. Articolul amintea calităţile de economist ale lui DSK(aşa cum era poreclit) dar şi profundul său angajament european. În schimb exprima şi o îndoială: „Singura mare problema a lui Strauss-Kahn e raportul sau cu femeile. E prea grăbit şi câteodată e aproape de hărţuire. Un defect pe care ziariştii i-l cunosc, dar despre care nu prea vorbesc (suntem în Franţa). Or, FMI este o instituţie internaţională cu moravuri anglo-saxone. Daca DSK face vreun gest deplasat sau aluzie prea precisă, va deveni ţintă pentru presă”(n.a. articol apărut în 2007).
Si a devenit. Dar care este povestea?
Ce a declarat avocatul său, Benjamin Brafman (un avocat de renume, apărătorul vedetelor în procesele cu autorităţile la New York), într-un email trimis către presă. Poliţia l-a reţinut pe Strauss-Kahn pe aeroportul John F. Kennedy, la bordul unui avion Air France cu destinaţia Paris. Directorul FMI a fost luat în custodia poliţiei şi transferat pentru interogatoriu la o secţie de poliţie din Manhattan. Adjunctul poliţiei din New York, Paul Browne, declara că Strauss-Kahn a ieşit dezbrăcat din baia apartamentului său de hotel, în momentul în care o angajată în vârstă de 32 de ani a hotelului intra în cameră. Incidentul a avut loc sâmbătă, în jurul orei 13.00, la hotelul Sofitel din New York. Menajera a declarat că nu se aştepta ca în apartamentul de lux – care costă 3.000 de dolari pe noapte – să se afle cineva. Browne a precizat că Strauss-Kahn a urmărit-o pe femeie în holul apartamentului – format din hol, sufragerie, dormitor şi cameră de conferinţe.Poliţia a afirmat că Strauss-Kahn a încercat să îi scoată lenjeria, însă femeia a reuşit să fugă, ajungând la recepţie, de unde personalul a alertat Departamentul de Poliţie din New York. În momentul în care poliţiştii au ajuns la hotel, directorul FMI plecase, lăsând în camera de hotel telefonul mobil. „A plecat în grabă (…) Presupusa victimă a fost transferată la spitalul Roosevelt, unde este tratată pentru răni minore”, a spus Browne. Autorităţile au aflat că Strauss-Kahn se află la bordul unui avion pe aeroportul JFK şi au solicitat Autorităţii Portuare să reţină aparatul la sol. Doi detectivi au urcat la bordul avionului, „chiar înainte de închiderea uşilor” şi l-au reţinut pe Strauss-Kahn. Acesta este filmul evenimentului.
O prima consecinţă ar putea fi: eliberarea din funcţie a lui DSK. FMI impune angajaţilor să respecte un cod de conduită, care prevede respectarea legilor, dar şi „urmărirea celor mai înalte standarde de comportament etic, în concordanţă cu valori ca integritatea, imparţialitatea sau discreţia”. Codul de conduită prevede încetarea contractului de angajare în cazul unor încălcări „serioase”. Potrivit contractului de angajare al lui Strauss-Kahn publicat în noiembrie 2007, când acesta a preluat postul de director general pentru un mandat până în 2012, chiar dacă este demis de board, şeful FMI va primi compensaţii începând de la 60% din salariul anual. Strauss-Kahn are un salariu anual de 421.000 de dolari, la care se adaugă o „alocaţie” suplimentară de 75.000 de dolari.
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional neagă toate acuzaţiile şi va pleda nevinovat, a declarat avocatul său, William Taylor. Va trebui să avem răbdare deocamdată este declaraţia lui DSK contra celei a menajerei.
Antecedente?
In 2009, DSK e destul de aproape să îşi piardă postul după ce se afla de o legătură extra-conjugala pe care a avut-o cu o angajata a FMI, Piroska Nagy. Anchetat de consiliul de administraţie al FMI sub bănuiala că ar fi favorizat-o profesional, Strauss-Kahn scapă fără sancţiune. Ancheta conchide că relaţia a fost liber consimţită de ambele părţi şi că nu a existat nici „hartuire, nici favoritism, nici abuz de putere” . Ancheta a însemnat un avertisment pentru DSK, căruia i se reproşează o “grava eroare de judecata”.
Consecinţe pentru un om care în săptămâna aceasta avea o întâlnire la Berlin cu Angela Merkel şi apoi la Atena?
Consecinţele care apar se împart în două: pentru FMI şi pentru Partidului Socialist francez, condus de Segolene Royal, partid din care face parte şi Dominique Strauss-Kahn(până la momentul actual a fost favoritul formaţiunii politice la alegerile prezidenţiale din 2012).
Dominique Strauss-Kahn a fost numit director general al FMI când organizaţia nu mai avea un rol important, „lingându-şi rănile” în urma eşecului numit Argentina. În 2007 criza economică şi financiară nu izbucnise încă, iar aşa numitele ţări emergente renunţau una după alta la împrumuturile de la FMI. Odată cu izbucnirea crizei însa FMI a fost plasat practic in mijlocul evenimentelor, a căpătat puteri si bani mai mulţi, iar Dominique Strauss-Kahn a devenit un fel de Han. În Romania FMI a acceptat un plan de austeritate care a tăiat 25 la suta din lefurile funcţionarilor. DSK a spus apoi într-o emisiune că nu a fost de acord cu propunerea autorităţilor romane, care ar fi trebuit sa ia mai degrabă „de la cei bogaţi”(postul de TV France 24). Un scenariu de haiducie ? Nu ştim, explicaţiile ulterioare fiind confuze. Afirmaţia lui a fost însă criticată de oficialii de la Bucureşti, inclusiv de preşedintele Traian Băsescu. A fost o declaraţie electorală a lui Dominique Strauss-Kahn sau nu? Ce trebuia să facă Romania? Viitorul ne va spune în mod sigur care este realitatea. Să nu ne hazardam în a da verdicte acum. Uneori chiar nu o sa ne placă.
Actualul scandal intervine într-un moment în care FMI e din nou chemat sa soluţioneze o situaţie limită în spaţiul European. În aceste zile se discuta despre un nou împrumut pentru Grecia, tară aflată în pragul falimentului, iar directorul celei mai importante organizaţii financiare a planetei e după gratii pentru o afacere de moravuri !
Cum spuneam mai sus FMI impune angajaţilor săi „normele cele mai ridicate de comportament etic, conforme cu valorile de integritate, imparţialitate şi discreţie”. Şi vă miraţi de ce Frank avea pantofii rupţi. Putea veni în Romania cu pantofi Armani? Şi apoi în mod sigur generali americani nu poarta ceasuri de mii de dolari. Modestia acolo este la loc de cinste.
Cine va prelua conducerea?
Conducerea FMI va fi preluata pentru scurt timp de americanul John Lipsky, directorul adjunct(fost director al J P Morgan). Consiliul de administraţie al Fondului va lua o decizie în ceea ce priveşte conducerea instituţiei. Astăzi are loc o reuniune a Consiliului de administraţie in care se va discuta fără îndoiala şi despre scandalul Strauss-Kahn.Lipskz a anunţat plecarea din FMI în august. Va urma un chinez sau un rus la conducere?
Ce consecinţe va avea pentru politica interna franceza?.
Concurenţa în Partidul Socialist francez pentru candidatura la preşedinţia Franţei se relansează. De când a izbucnit scandalul, cele mai multe reacţii nu vin însă în legătura cu DSK- şef al FMI, ci cu DSK – candidat la alegerile prezidenţiale franceze. Peste exact un an în Franţa vor avea loc alegeri prezidenţiale, iar toate sondajele de opinie spun că, în cazul în care va intra în competiţie din partea Partidului Socialist, Dominique Strauss-Kahn îl va zdrobi pe actualul preşedinte, Nicolas Sarkozy. Unele sondaje arata ca, în cazul în care va fi o finalăDSK-Sarkozy, scorul ar putea fi de 60 la 40. Acest scandal pica deci ca o mănuşă pentru actualul preşedinte, care poate scăpa de rivalul cel mai puternic : un om carismatic, un economist competent, care putea să ia voturi atât de la stânga, dar şi de la centru, mai ales după ce venea cu experienţa de la FMI. Se spune chiar că Nicolas Sarkozy i-a susţinut candidatura la FMI in 2007 tocmai pentru a scăpa de el din peisajul politic intern. Scoatere rapida din cursa a lui Dominique Strauss-Kahn ar putea însemna însă pentru socialişti şi ocazia de a intra în sfârşit în campania electorala. Pana acum, socialiștii erau ezitanți, așteptând ca DSK sa îşi anunțe candidatura pentru alegerile primare. Retragerea lui ar simplifica jocul în tabăra socialistă, care poate să se lanseze într-o campanie care pentru Nicolas Sarkozy şi Marine le Pen, candidata extremei drepte, a început deja de câteva luni.
In loc de final: exista ipoteza ca justiţia americană să-l declare pe Dominique Strauss-Kahn nevinovat. Cunoscuţii lui DSK spun ca este un „seducător, nu un violator” şi le e greu să creadă ca directorul FMI ar fi capabil de o agresiune sexuala. Daca DSK va fi declarat nevinovat va căpăta o imagine de victima iar candidatura lui la preşedinţia Franţei va fi cu atât mai puternica.