Preşedintele Barack Obama a susţinut la Washington în faţa membrilor Departamentului de Stat un discurs privitor la Orientul Mijlociu şi la „revoluţiile de iasomie” ce au avut loc acolo. Prelegerea, premerge discursul oficial de joi.
Prelegerea a fost marcată de laude la adresa tinerilor care au răsturnat regimurile dictatoriale din Tunisia şi Egipt dar a criticat dur reprimarea brutală a manifestanţilor din Siria şi Libia. Lui Assad i s-a transmis că „dacă nu îmbrăţişează democraţia trebuie să renunţe la putere” Preşedintele Obama a anunţat, de asemenea, un important ajutor pentru Egipt şi Tunisia, două naţiuni văzute ca modele ale luptei pentru democraţie.
SUA şi-au propus să ajute la modernizarea naţiunile din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu la crearea oportunităţi de locuri de muncă pentru tineri, astfel că mugurii democraţiei să rodească şi să se dezvolte la rândul lor o stabilitate regională. Preşedintele intenţionează să renunţe la datoria de peste 1 miliard dolari a Egiptului, pentru ca banii obţinuţi astfel să fie utilizaţi în crearea de locuri de muncă. Administraţia americană va lua măsuri de creditarea şi de îmbunătăţire a comerţului cât şi de asigurarea unui sprijin internaţional pentru Egipt şi Tunisia. Referitor la protestele din Bahrain, Yemen, Siria şi alte naţiuni remarca folosită a fost aceea că acestea au suferit eşecuri datorită reprimării brutale a autorităţilor conducătoare.
Cu acest prilej preşedintele Obama a recalibrat şi poziţia Statelor Unite cu privire la procesul de pace israeliano-palestinian. El a avertiza ambele părţi că acestea se confruntă cu riscuri mai mari dacă nu găsesc împreună o soluţie pentru un acord de pace. Efortul pe care administraţia Obama l-a făcut pentru ca procesul de pace să aibă loc a implicat utilizarea unui capital politic imens.
Discursul lui Obama a fost împărţit în trei mari capitole: schimbările politice din regiunea Africii de Nord şi a Orientului Mijlociu; un pachet de ajutor economic şi crearea unei noi strategii de securitate în regiune care să includă şi binomul Israel – Palestina
Casa Albă a anunţat, miercuri sancţiunile pentru Assad şi alţi şase înalţi oficiali sirieni datorate încălcării drepturilor omului prin ordonarea represiunii împotriva protestatarilor anti-guvernamentali. A fost prima dată când SUA a sancţionat personal liderul sirian pentru acţiunile forţelor sale de securitate. Mai mult de 850 de persoane au murit de la revolta a început în martie. Administraţia Obama şi-a legat speranţele de Assad, care a fost văzut ca un adept al pragmatismului şi un potenţial reformator ce ar putea influenţa Iranul în a ajunge la o eventuală înţelegere de pace cu Israelul. Din păcate s-a dovedit că Assad nu este capabil să managerieze în mod democratic o situaţie convulsivă.
Ajutorul economic oferit de SUA este un stimulent pentru ca popoarele din regiune să înceapă reformele democratice. Printre elementele abordate de preşedintele Obama sunt:
- anulare datoriei de 1 miliard dolari a Egiptului. Intenţia este ca banii eliberaţi de această obligaţie să fie destinaţi pentru investiţii în sectoarele prioritare ale economiei egiptene, cu accent pe angajarea spiritului antreprenorial şi ocuparea forţei de muncă pentru persoanele tinere. Ratele şomajului sunt creşterea în Egipt cât şi în întreaga regiune.
- Garantarea a până la 1 miliard dolari în împrumuturi pentru Egipt prin intermediul Overseas Private Investment Corporation, o instituţie de guvernul Statelor Unite, care mobilizează capitalul privat.
- Promisiunea SUA de a lansa un nou parteneriat comercial în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord dar şi un sprijin important din partea instituţiilor financiare mondiale.
Acum faţă de aceste remarci făcute la Departamentul de Stat aşteptăm discursul oficial prezidenţial.
Pentru opinia publică Obama demonstrează ca America este în spatele implementării de noi democraţii în Orientul Mijlociu.