News of the World
Jul 19th, 2011 by admin
Povestea şi consecinţele pe scurt:
Sir Paul Stephenson, şeful Scotland Yard, cel mai important oficial din poliţia britanică, a demisionat. Motivul: criticile adresate privind modul în care subordonaţii săi au acţionat în cazul News of the World, tabloidul britanic ai cărui angajaţi au interceptat ani de zile telefoanele a sute de cetaţeni britanicii, fără a ţine cont de poziţia socială a acestora, şi au mituit poliţişti pentru a obţine informaţii. Primarul Londrei, Boris Johnson, a declarat că acceptă demisia „cu mare tristeţe şi scepticism” şi că nu are niciun motiv să pună la îndoială „integritatea neştirbită” a şefului Scotland Yard.
Şeful Scotland Yard a fost criticat pentru că l-a angajat pe Neil Wallis, un fost editor de la News of the World, pe postul de consultat pentru relaţii publice al instituţiei(după unele surse ar fi fost chiar consilierul lui Stephenson!). Ulterior Wallis a fost acuzat de implicarea în ascultarea telefoanelor.
La rândul său Sir Paul Stephenson a fost acuzat de faptul că nu l-a informat pe primul ministru David Cameron despre investigaţia în derulare asupra faptelor lui Wallis. De fapt Wallis era bun prieten cu Andy Coulson fostul director de comunicare a lui Cameron şi el fost redactor la tabloidul britanic News of the World.Andy Coulson a demisionat din poziţia de consilier odată cu ieşirea la lumină a cazului.
Şeful politiei a mai fost criticat pentru faptul că a petrecut mai multe săptămani, pentru refacere medicală, după o operaţie suferită în 2010, într-un centru spa de lux, iar nota de plată ar fi fost achitată de tabloid(!?). Stephenson a respins aceste critici, sustinand ca nu se consideră vinovat de comportament neadecvat.
De-a lungul anilor interceptările produse de angajaţii tabloidului au fost ignorate cu bunăştiinţă. Dovezile au fost neglijate timp de ani întregi, „uitate” în şase saci de plastic ce conţineau circa 11.000 de note scrise despre cel puţin 4.000 de celebrităţi, printre care se află politicieni, sportivi, ofiţeri de poliţie. Din august 2006, de când au fost confiscate, şi până în prezent, nimeni din cadrul poliţiei londoneze nu a încercat nici măcar să trieze aceste documente. Doar 170 de victime ale interceptărilor telefonice ilegale au fost informate.În tot acest răstimp, diverşi responsabili ai Scotland Yard au asigurat Parlamentul, pe judecători şi pe avocaţii victimelor că nu există dovezi că jurnaliştii de la „News of The World” au recurs „la scară mare” la practici condamnabile.
Scandalul dă apă la moară opoziţiei, care denunţă „relaţiile nepotrivite” dintre putere şi unii reprezentanţi mass media. Ed Miliband, liderul opoziţiei laburiste, cere să se limiteze concentrarea „primejdioasă” a puterii trusturilor media în mâinile unui singur om, în cazul de faţă a lui Rupert Murdoch. Miliband argumentează „Trebuie să ne uităm cu mare atenţie când cineva poate să deţină mai mult de 20% din piaţa presei“.
Prietenia dintre David Cameron şi Rebekah Brooks(au petrecut Craciunul împreună cu familiile) la fel că şi angajarea lui Andy Coulson în administraţie l-au pus pe primul ministru în centrul întregului scandal cu interceptarea telefoanelor.
Scandalul continuă fiind abia la început. El a făcut o victimă importantă dar în mod sigur urmează altele.Media din Anglia este necruţătoare. Urmează că justiţia să-şi spună cuvântul şi în mod sigur vor mai fi şi alte demisii.
Poliţia Metropolitană are un lung şir de demisii ale liderilor ei pentru diverse motive. Complexitatea poziţiei nu conferă confort. John(Lord) Stevens şi Sir Robert Mark sunt două exemple de demisii din aceiaşi poziţie pentru diferite motive: corupţia subordonaţilor sau nerezolvarea unor cazuri celebre. Istoria acestei poziţii aduce acum în prim plan întreaga pleiadă de lideri care au deţinut-o. Spre exemplu între 1945-1953 Sir Harold Scott a deţinut această poziţie şi a fost considerat drept cel care a reorganizat poliţia Metropolitană britanică din ceea ce era înainte de al Doilea Război mondial. Numirea a început cu o discuţie în biroul secretarului Herbert Morrison a cărui primă întrebare a fost „Ştii să călăreşti un cal?” La acel timp a călări un cal pentru paradă era un lucru esenţial. Scott a replicat că încă mai poate şi… a primit poziţia. Timpurile erau romantice, dar personalitatea lui Sir Scott a demonstrat calităţi nebănuite de excelent organizator.
Cine va urma? Poate o femeie sau poate cineva care a manageriat complexitatea situaţiei din Irlanda de Nord. Oricine ar fi va fi supus cu duritate unei analize pertinente parlamentare şi în mod sigur nu va trebui să ştie…. să călărească. Ar putea probabil lua lecţii ulterior dar în mod sigur va trebui să fie un profesionist al meseriei de poliţist.
În concluzie: scandalul va genera o schimbare a modului în care vor putea fi deţinute principalele trusturi de media din Anglia iar un nou cod de conduită în relaţiile dintre politicieni şi media va fi luat în discuţie.
Un set de întrebări aşteaptă răspunsul. Va putea rămâne Anglia pe primul loc în ceea ce priveşte nivelul scăzut al corupţiei în viaţa publică? Câţi politicieni, militari, oameni din presă sunt implicaţi în acest scandal? Are cazul elemente de spionaj prin angajarea între 1980 şi 2000 în cadrul poliţiei Metropolitane a lui Alex Marunchak în calitate de interpret de limbă ucraineană, cu acces la informaţiile foarte sensibile deţinute de poliţie?. Ce implicaţii va avea cazul la nivelul UE?