Rare dar … vitale!
Nov 16th, 2011 by admin
Un raport la Pentagonului redactat pentru Congresul american, pune în lumina reflectoarelor dependenţa critică a industriei de armament din SUA de metalele așa numite rare. Raportul recomnandă găsirea de noi surse de exploatare diferite de cele care au fost preluate sub diverse forme de Beijing.
Raportul definește exploatarea acestor materiale drept călcâiul lui Ahile pentru armata SUA. Aceste materiale sunt folosite la fabricarea armelor așa numite high-end precum bombele cu sisteme de ghidare de precizie, avioane de luptă ultramoderne dotate cu avionică hight-tech.
Este vorba despre 17 metale vitale în tehnologia civilă a secolului XXI și pe care le găsim utilizate în diverse produse civile de la telefoanele inteligente la bateriile pentru mașini. Elementele sunt, de asemenea, esenţiale pentru războiul modern fiind folosite în marea majoritate la produsele militare avansate precum ochelarii de vedere pe timp de noapte sau laserele de direcţionare.
China produce mai mult de 95% din oxizii de metale rare (REO/ rare earth oxides). Pe lângă monopolul pe care-l are în industria minieră şi de prelucrare a lor, Beijingul a stabilit anul trecut anumite contingente la exportul acestora. Contingentele pun în pericol aprovizionarea SUA dar și a altori țări industrializate. În aceste condiții raportul spune: „este esențial ca o sursă de oxizi de metale rare, alta decât China, să fie găsită de SUA astfel încât lanțul de aprovizionare sa nu mai depindă în mod unic de Beijig”.
Anul trecut, Departamentul Apărării a elaborat un studiu cuprinzător pentru a examina potenţialul vulnerabilităţilor de securitate datorate dependenței industriei de apărare de REO. Raportul exprimă faptul că Pentagonul a lansat deja proiecte de identificare a companiilor din SUA, care ar putea procesa oxizi de metale din pământuri rare. De asemenea, agenţiile din domeniul apărării au studiat potențialul riscului de întrerupere a aprovizionării cu REO.
Raportul Pentagonului oferă Congresului mai multe recomandări concrete în vederea reducerii vulnerabilității armatei la întreruperi în aprovizionarea cu REO. Printre altele, se recomandă ca o agenţie de apărare care supervizează stocuri strategice să dezvolte “strategii de reducere a riscurilor” pentru unele elemente, inclusiv disprosiu (Dy), yterbiu (Yb), praseodim (Pr) şi neodim (Nd). De unde vine această denumire a elementelor menționate mai sus? Denumirea este atribuită unui grup de 15 elemente metalice, care au numărul atomic cuprins între 57 şi 71 în sistemul periodic al elementelor. Deoarece lantanul este primul element din această serie, întreaga grupă mai poartă denumirea şi de lantanide.
De asemenea raportul sugerează prioritatea utilizării ROE în industria de apărare față de cea civilă.
Center for a New American Security, un think-tank cu legături în administraţia Obama, a publicat un raport în acest an cerând guvernului SUA să prevadă implicaţiile deţineri de Chinei a resurselor de pământuri rare. Christine Parthemore, autoarea studiului, a declarat că dominația Chinei asupra resurselor de pământuri rare și a producţie „asigură o influenţă incredibilă Beijingului peste restul lumii”.
O conseciță imediată este producția în China de componente utilizate de industria americană de apărare multe dintre acestea fiind contrafăcute. Zeci de componente contrafăcute au fost cumpărate de Raytheon Co., L-3 Communications Holdings Inc. sau Boeing Co și instalate pe echipamentele militare produse de aceste companii. Componente contrafacute au fost găsite în produse precum C-130J, Boeing P-8A Poseidon sau C-27J Spartan. Cu toate acestea defecțiunile apărute nu sunt cauza unor accidente desfășurate în ultimul timp în teatrele de operații sau în zonele de antrenament.
Departamentul Defense Criminal Investigative Service din Pentagon analizează 40 de cazuri de produse militare ce utilizează piese contrafăcute. Două avioane C27J Spartan dislocate în Afganistan au chip-uri suspecte instalate în unitatea centrală a display-ului iar alte 11 avioane sunt echipate cu aceleași dispaly-uri realizate cu chipuri contrafăcute importate din China. Display-ul este vital pentru că monitorizează starea motorului, cantitatea de combustibil, locația și mesajele de avertizare, orice erore aici ducând la o catastrofă. Mai sunt vizate avioanele C-17 de transport dar și elicopterele Marine Corps CH-46 conform memorandumului întocmit de investigatori.
Războiul economic are implicații militare și de cele mai multe ori neglijăm acest lucru, fiind preocupați, spre exmplu, de zona euro …acum. Strategia chineză pe termen scurt însemnă cel puțin 25 de ani … înainte. Dar pe termen mediu?
P.S. : O echipa formata din specialisti de la Pentagon si geologi americani a descoperit in Afganistan depozite minerale in valoare de aproximativ un trilion (o mie de miliarde) de dolari. Potrivit unor oficiali americani, noua descoperire va modifica fundamental economia Afganista- nului si mai mult ca sigur si razboiul. Noile depozite, necunoscute anterior, care contin filoane imense de fier, cupru, cobalt sau aur si metale industriale critice, precum litiul, sunt atat de mari si includ atat de multe minerale care sunt esentiale pentru industria moderna, ca Afganistanul ar putea fi transformat in cele din urma intr-unul dintre cele mai importante centre miniere din lume. Potrivit unui memo intern al Pentagonului, Afganistanul ar putea deveni „Arabia Saudita a litiului“, un material-cheie in producerea bateriilor pentru laptopuri si BlackBerry.