Horoscop prezidențial 2012
Jan 22nd, 2012 by admin
În 2012 mai multi lideri ai lumii și-ar putea lua ramas bun de la scena politică prin intermediul unui gest democratic elementar – votul. Revoltele din lumea araba și turbulențele economice din Europa au adus cu ele schimbări ale liderilor în Tunisia, Egipt, Libia, dar și în Italia, Grecia și Spania.
Nu mai putțin de 59 de țări organizează alegeri – locale, parlamentare sau prezidențiale. Din 193 de țări în lume aproape o treime dintre ele sunt chemate să-și reîmprospăteze conducerea (53% din populația lumii).
Semnificativ este faptul ca multe dintre aceste scrutine sunt concentrate în cele mai puternice state ale lumii.
Patru dintre cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU vor trece prin schimbari la vârf -Rusia, China, Franța și Statele Unite. Numai aceste patru tari contribuie cu 40% la PIB-ul mondial.
Alegerile din Franța nu au un câștigător deja vizibil. Președintele Nicolas Sarkozy ar putea pierde, în primavara, locul de la Elysee în favoarea socialistului Francois Hollande.
În China 70% dintre oamenii care formeaza acum instanțele conducatoare ale țării vor fi noi. Nu este cazul de surprize. Președintele Hu Jintao și premierul Wen Jiabao vor fi înlocuiți de Xi Jinping și respectiv Li Keqiang.
În Rusia alegerile prezidențiale sunt mai mult decât predictibile. Nu ne îndoim că premierul Vladimir Putin va redeveni președintele Vladimir Putin. Protestele post alegeri au arătat însă că Rusia se schimbă iar premierul Putin și-a pierdut mult din popularitate.
Veșnicul inamic al Washingtonului, insolitul Hugo Chavez, candidează pentru un nou mandat de președinte al Venezuelei. Nu are probleme. Așa cum a falsificat precedentele alegeri așa va face din nou.
În cazul unor alegeri din acest an se vor schimba persoane, în cazul altora (Egipt sau Mexic), va fi un prilej pentru dezbateri fundamentale despre viitoarea direcție a țării. În mod cert în următorii ani o să asistăm la o Europa diferită, la o China în mare schimbare, la o Americă reinventată. Schimbările din lumea arabă, începute în 2011 rămân, deocamdată, numai schimbări și nu transformări structurale.
Mulți ochi se îndreaptă către Washington. La anul, pe vremea aceasta, la Casa Albă s-ar putea afla un președinte republican Mitt Romney sau News Gingrich sau, pentru un nou mandat, președintele democrat Barack Obama. Scrutinul din noiembrie 2012 este deschis oricărui rezultat.
Predicțiile sunt la fel ca cele de la rubrica Horoscop. Niciodată nu se potrivesc.
Perry și Huntsman out!
Numărul candidaților republicani la nominalizare se subțiează.
Jon Huntsman, fostul ambasador al SUA în China, a cărui campanie s-a bazat pe experiența de politică externă și nu a luat în calcul problemele votanților de acasă, s-a încheiat. Imediat după anunțul renunțării la cursă Huntsman a anunțat că-l sprijină pe Mitt Romney în cursa prezidențială.
Rick Perry a renunțat de asemenea la campania de nominalizare el anunțându-și sprijinul pentru Newt Gingrich. Perry a afirmat într-un discurs că Turcia este condusă de un guvern perceput ca fiind terorist și fundamentalist islamic, provocând o reacție vehementă din partea Ankarei.
Tot săptămâna care a trecut s-au renumărat voturile din alegerile primare din Iowa iar Rick Santorum a câștigat în final cu cu 34 de voturi în fața lui Mitt Romney și nu invers.
Resurgența lui Gingrich!
Cu toate alegațiile despre viața privată a lui, acesta continuă să crească în sondajele votanților republicani. Experiența politică își face simțită prezența. Se pare că Newt a înțeles la ce scală trebuie efectuate schimbările în politica internă și externă a Americii. Evident, victoria cu 45% față de 20% ale lui Mitt, în Carolina de Sud, este năucitoare. De la 34 de voturi diferență în Iowa la 25% în Carolina de Sud ne dovedește că Mitt are o campanie incoerentă și nu va avea mult succes în fața unui adversar precum democratul Barack Obama.
Sondajele la nivel național însă îl arată pe Romny cu 58% ca șanse să-l învingă pe Barack Obama față de contracandidatul său Newt.
Gingrich este strategul Revoluției Republicane din 1994 fiind bine cunoscut de votanții republicani ca strateg al GOP. El este cel care a definit Contractul cu America.
Candidatul Newt are și mulți inamici pe care și i-a făcut prin tonul său provocator. Printre aceștia se numără președintele Obama și secretarul de stat de la sănătate, Kathleen Sebelius pe care a acuzat-o că acționaeză în spiritul tiraniei sovietice.
Are probleme în ceea ce privește viața de familie fiind de trei ori căsătorit și de două ori divorțat.
Gingrich baptist s-a convertit în 2009 la catolicism.
Newt spunea pentru a se caracteriza: Nu sunt un lider natural. Sunt un intelectual, sunt prea abstract.Gândesc prea mult.
Conturile offshore ale lui Romney
Ziariști au dezvăluit că actualul candidat la nominalizarea GOP are peste 8 milioane de USD în conturi din bancile insulei Cayman. Guvernul federal american pierde anual miliarde de dolari din taxe nepreluate datorită acestor paradisuri fiscale. Presa i-a cerut explicații așa cum i-a cerut tatălui său în 1968 când acesta a candidat la președinție. Romny a explicat că nu are de gând să-și ceară scuze pentru că a avut succes în afaceri.
Paul și regula de aur a politici externe
Ron Paul a fost întrebat despre opoziția sa cu privire la moartea lui Osama bin Laden. Acesta a răspuns că trebuie respectată regula de aur a politicii externe : ceea ce nouă(n.a.americanilor) nu ne palce, nu trebuie să facem altora. Sondajele Institutului Pew arată că Paul are sprijinul a 10% dintre votanți republicani la nivel național.
Ce face președintele Barack Obama în acest timp?
Președintele Barack Obama se pregătește pentru o campanie electorală agresivă, conform unei strategii lansate în vara trecută și anume de a se prezenta ca un apărător al clasei de mijloc, puternic afectată de criză, în fața republicanilor acuzați că țin partea celor înstăriți. De curând Obama a dat un interviu cunoscutului om de televiziune Zakaria Fareed. Temele au fost de politică externă: Iran, Afganistan și planificatul centru de gravitație din Asia. S-au discutat însă și probleme economice.
Aici președintele Obama a declarat: “I made a commitment to change the trajectory of American foreign policy in a way that would end the war in Iraq, refocus on defeating our primary enemy, al-Qaeda, strengthen our alliances and our leadership in multilateral fore and restore American leadership in the world. And I think we have accomplished those principal goals.” (M-am angajat să schimb traiectoria politicii externe americane într-un mod în care s-ar pune capăt războiului din Irak, ne-am focaliza din nou pe înfrângerea inamicului primar, Al Qaida, am întări alianțele și în primul rând leadershipului nostru multilateral, și am restaura leadershipul american în lume).
Pasul următor pentru GOP va fi Florida unde se pare că Mitt Romny are mari șanse să căștige. Ce vor face conservatorii lui Gingrich și Rick Santorum? Vom vedea pe 31 ianuarie. Florida este unul din statele mari ale federației americane unde anul trecut 2% dintre casele cu ipotecă așteptau să fie preluate de alt proprietar, iar aproape 900 000 de șomeri caută un loc de muncă. Florida este statul unde George W Bush l-a învins pe Al Gore cu 537 de voturi dar și în ziua de astăzi sunt încă întrebări referitoare la acestea.
După Florida urmează Arizona și Michigan pe 28 februarie și o Super Tuesday pe 6 martie, cu 7 state în aceeași zi la vot. Pentru a ieși învingător trebuie să ai o oraganizație puternică în spate și să aduni fonduri de milioane de dolari. Mitt are așa ceva. Newt nu.
Cursa pentru nominalizarea candidatului GOP rămâne deschisă. Din 1980 încoace cel care a câștigat alegerile pentru nominalizare în Carolina de Sud a fost numit, în cele din urmă, candidatul la alegerile prezidențiale din partea GOP.