India și noua strategie militară americană
Feb 27th, 2012 by admin
Recent, Departamentul Apărării al SUA a lansat noua sa orientare strategică, ce reflectă, printre alte concepte, abordarea pentru regiunea Asia-Pacific. Trebuie remarcată atenţia acordată Indiei.
Parteneriatele cu aliații din Asia precum Australia, Japonia sau Coreea de Sud au fost considerate – de-a lungul timpului - alianțe esențiale, în timp ce relația cu India a fost explicată ca un parteneriat strategic: “Statele Unite investesc, de asemenea, într-un parteneriat strategic pe termen lung cu India, pentru a sprijini capacitatea sa de a servi ca ancoră economică regională şi furnizor de securitate în regiunea extinsă a Oceanului Indian” (viziunea anterioară).
Acum SUA își exprimă un puternic sprijin pentru o Indie pașnică, ce trebuie să devină o componentă crucială a securității și stabilității din Asia.
O nouă ordine globală aduce cu sine noi provocări, mai ales dacă prin lipsa de transparență se ascund ambițiile imperiale.
Strategiile se schimbă în funcție de noile condiții, respectând însă, pentru marile puteri și nu numai, opțiunile interesului național.
Apariţia Chinei ca un jucător global a transformat geopolitica, precum s-a întâmplat odată cu Japonia, în timpul Restaurației Meiji.
În mod ironic a fost slăbiciunea dinastiei Qing de a înțelege creșterea Japoniei imperiale, ce a dus în final la războiul sino-japonez din 1894-1895.
În acest conflict, China, aflată atunci sub conducerea dinastiei Qing, a fost învinsă de Japonia, fiind forțată să cedeze Taiwanul și să recunoască independența Coreei prin Tratatul de la Shimonoseki.
Dinastia Qing s-a prăbușit în urma revoltelor interne și a înfrângerii pe plan extern de către Japonia, devenită o mare putere a timpului, în principal datorită măsurilor de modernizare luate în acea perioadă.
Condițiile de acum, din Asia arată o resurgență a unei Chine moderne – cu o economie în plină expansiune și o politică a unei economii de piață cu specific chinezesc – și o regrupare a aliaților din regiunea Asia-Pacific.
Astfel, în 2007, o nouă componentă, centrată pe pericolele la adresa securității în zona Asia-Pacific a fost inființată. Una concepută pe structura a ceea ce s-a numit inițial Grupul Regional Principal – ce a funcționat câteva zile, în 2004, cu SUA, Japonia, Australia și India, ca membri – constituit datorită seismului submarin, cu o magnitudine de 9,0 grade pe scara Richter, ce a avut loc în estul Oceanului Indian și a creat mai multe valuri tsunami, care au lovit și devastat regiunile costiere, din Oceanul Indian. Noua structură s-a numit Inițiativa Quad.
Din grupul Quad (Quadrilateral Initiative) fac parte SUA, India, Japonia și Australia, care s-au întâlnit, pentru prima dată, în 2007. La întâlnire, participanții au avut rangul de asistenți ai ministrului de externe.
Cum se va încadra India în viziunea de scuritatea a SUA în regiunea Asia-Pacific?
Washington şi New Delhi au construit relaţiile lor în domeniul apărării, prin vânzări de armamente, exerciţii navale codificate MILAN – la fiecare doi de ani – şi memoradumuri de înțelegere, la nivelul celor două administrații.
Relațiile au implicat, de asemenea, vizite de nave sau reuniuni militare la un nivel înalt. Împreună au realizat un forum denumit Simpozionului Naval al Oceanului Indian, ce și-a propus dezbaterea provocărilor din regiune.
India derulează acum mai multe exerciţii militare cu SUA, decât cu oricare altă ţară, şi integrează treptat, în diferitele categorii ale forţelor sale armate, platforme şi sisteme utilizate de armata SUA. Marina militară indiană s-a achitat excelent de sarcinile avute în operațiunile antipiraterie din Cornul Africii, sau din alte zone ale Oceanului Indian.
În ciuda progresului impresionant, din ultimii ani, rămân întrebări despre angajamentul Indiei şi capacitatea sa de a fi un furnizor de securitate în Asia. Fiecare din angajamentele de apărare luate de New Delhi sunt trecute prin filtrul dat de propriile capacitățile militare, de scopul misiunilor, precum și de modul cum un astfel de angajament poate fi privit ca unul politic favorabil în India.
Mai degrabă decât să fie ghidată de o strategie globală de securitate naţională sau documente strategice de planificare, aceste decizii sunt, de obicei, luate de politicienii indieni de la caz la caz.
Acum, prin noua strategie militară, Statele Unite pun în aplicare pivotul militar în regiunea Asia-Pacific căutând parteneri de încredere capabili să coopereze în menţinerea securităţii şi stabilităţii în regiune.
Odată cu dislocarea a 2.500 de puscași marini în Australia, în cadrul unei noi baze militare de instrucție, prin poziţionarea de nave de luptă în apropierea Singaporului şi prin dialogul intensificat de cooperarea, în domeniul apărării, cu Filipine, noua strategie referitoare la India devine esențială în evoluția evenimentelor din regiunea Asia-Pacific.
Conducătorii militari din Pentagon și din Comandamentul Pacificului sunt convinși de faptul că planul ca New Delhi să devină un furnizor de securitate, este îndelungat și limitat de dorința Indiei de a-și păstra autonomia strategică, dar și de reticența acesteia, de a nu fi prinsă într-o alianță contra Chinei, cu care a avut, de-a lungul timpului, o serie de conflicte militare, la graniță.
Pariul cu India, prin care secretarul de stat american Hillary Clinton declara că, în viitor, acest stat va deveni un furnizor de securitate trebuie susținut de o evoluție a relațiilor între cele două. Una care să meargă de la actualele exerciții militare comune la rezolvarea stărilor de criză, în calitate de parteneri dezirabili de încredere.
Asia se confruntă acum cu un mediu de securitate dinamic şi în continuă schimbare. Ţările din Asia sunt angajate în schimbarea arhitecturii regionale de securitate, prin intermediul parteneriatelor lor, nu doar cu Statele Unite, dar și fiecare cu fiecare, în parte. Toate acestea sunt răspunsul la creșterea puterii militare a Chinei.
India este o parte din această schimbare. Dialogul trilateral SUA-India-Japonia şi participarea Indiei la summitul Asiei, în Bali, de anul trecut, au fost momente de cotitură.
Dar, India dispune de capacităţi de creştere politică, economică, militară, având mai multe de oferit, decât doar participarea la forumuri multilaterale. New Delhi ştie că peisajul de securitate în Asia se schimbă rapid, şi că ar trebui să acţioneze în consecinţă, pentru a preveni orice ratare a oportunităţii de a juca un rol decisiv pe acest continent.
În acest scop, India ar trebui – pe lângă dezvoltarea propriilor orientări strategice militare – să ia serios în considerare implicarea mai strânsă în colaborarea cu Statele Unite, în modelarea arhitecturii Asiei. Un parteneriat strategic, cu SUA, în Asia amplifică rolul Indiei, în această zonă.
Planificatorii militari americani vor pune în aplicare noile orientări strategice, de a continua “investiţiile” în parteneriatul cu India, în speranţa că într-o zi, cât de curând, India va deveni furnizorul de securitate pentru care Statele Unite şi Asia au mari așteptări. Pakistanul în ce tabără se va situa?