Centrul de gravitatie mondial
Oct 10th, 2012 by admin
Zona Asia-Pacific a devenit centrul de gravitație geopolitic al acestei perioade. Goana după resusele energetice fac din Marea Chinei de Est o zonă cu potențial de conflict ridicat. Lipsa unei legislații internaționale a mării cu reguli precise face imposibilă reconcilierea riveranilor. În aceste condiții marile puteri își reconsideră pozițiile în zonă. America își consolidează alianțele militare și politice din Pacific. Secretarul american al Apărării, Leon Panetta a efectuat, de curând un turneu în Asia, cu o vizită în Japonia, după care au urmat China și Noua Zeelandă.
Vizita s-a desfășurat în contextul în care tensiunile dintre Beijing şi Tokyo sunt extrem de puternice. Acestea au fost generate de proprietatea asupra insulele Senkaku. Arhipelagul de insule este nelocuit fiind extrem de bogat în resurse de hidrocarburi și pește. Insulele Senkaku din Marea Chinei de Est sunt situate la 200 de kilometri nord-est de Taiwan și 400 kilometri de Okinawa fiind administrate de Japonia şi revendicate de China. Conflictul diplomatic dintre Tokio și Beijing a izbucnit după ce statul japonez a semnat un acord prin care prelua trei din cele cinci insule de la proprietarul privat, un om de afaceri japonez. Tensiunile au pus deja în pericol economia japoneză care are baze de producție în China, mai ales pe coasta de est. O concluzie se desprinde din acest diferend: companiile japoneze își vor muta producția cel mai probabil în Filipne sau Vietnam.
La sosirea sa la Tokyo, răspunzând unei întrebări referitoare la diferendul dintre Beijing şi Tokyo cu privire la incidentele din arhipelagul Senkaku secretarul apărării Leon Panetta a afirmat “Sunt preocupat atunci când văd ţări angajate în diverse provocări care ar putea declanşa violenţe şi, în final, ar putea duce la un conflict“. Ce a însemnat vizita secretarului apărării Leon Panetta la Tokio? Rachetele balistice nord-coreene reprezintă o amenințare la adresa securității în regiunea Asia-Pacific, prezentând permanent un risc de declanșare a unui conflict în peninsula coreeană. Coreea de Nord a efectuat recent o lansare de rachetă cu rază lungă de acţiune, în ciuda interdicției ONU. La derularea acestei acțiuni se adăugă programele nucleare secrete ale Coreei de Nord. De câţiva ani, Japonia cooperează îndeaproape cu SUA privind un sistem de apărare antirachetă propriu. Esențial de reținut este că noul sistem va avea rolul de a proteja regiunea de amenințarea rachetelor nord-coreene și nu vizează China. SUA are deja un sistem radar de avertizare timpurie pe navele din Pacific dar și unul terestru pe insula Okinawa. Noul sistem de apărare antirachetă, sistem care va include și un radar în bandă X, va fi eficient la protejarea și la Statele Unite faţă de Coreea de Nord, a declarat Panetta la Tokyo. S-a convenit de asemenea ca avionul Osprey să poată opera de la bazele din Japonia. Japonezi s-au opus, mai ales cei din prefectura Okinawa, considerând că avionul nu este sigur având o serie de accidente dintre care cele mai grave fiind cel din Florida când au murit cinci civili și cel din Maroc unde au murit doi oficiali americani. Trebuie menționat faptul ca rata accidentelor avioanelor Osprey este mult mai mică decât a altor tipuri de avioane cu elice.
După Japonia a urmat escala de la Beijing. În timpul vizitei de patru zile, Leon Panetta a avut întâlniri separate cu vicepreşedintele chinez, Xi Jinping, consilierul de stat, Dai Bingguo, şi respectiv cu vicepreşedintele Comisiei Militare Centrale, Xu Caihou. De asemenea, a vizitat Colegiul de Inginerie al Trupelor Blindate şi baza navală de la Qingdao. În tipul vizitei Panetta a declarat că lideri chinezi de top au o înțelegere mai bună asupra noii politici americane din zona Asia-Pacific dar, în același timp, sunt îngrijorați de atenția acordată de americani, și nu numai, creșterii militare a Chinei în detrimentul celei economice sau diplomatice. Secretarul american al apărării a vizitat baza navală chineză de la Qingdao (est), o premieră pentru un şef al Pentagonului, în contextul dialogului referitor la securitate dintre SUA şi China. Panetta a vizitat o serie de nave printre care fregata Yantai și submarinul Grat Wall 197. Această vizită inedită a avut loc la o zi după o conferinţă de presă susţinută de Panetta la Beijing în cursul căreia acesta a dat asigurări că noua strategie militară a Washingtonului, care face din Asia prioritatea sa, nu vizează împiedicarea dezvoltării Chinei, ci “extinderea rolului său”. De fapt se pare că secretarul apărării nu a ajuns la acorduri tangibile cu partea chineză în schimb a asigurat partea chineză că desfășurare de trupe, nave și rachete defensive nu înseamă o amenințare la securitatea Chinei. De fapt cheia acestei vizite a fost reânodarea relațiilor militare dintre cele două state atfel încât canalele de comunicații să rămână deschise ca să faciliteze soluționarea unor probleme în caz de criză. În discursul de la Colegiul de Inginerie al Trupelor Blindate Panetta a spus: În ciuda distanței parcurse împreună în ultimii 40 de ani este clar că această călătorie nu este completă în mod particular pentru armatele noastre și a continuat este necesar să creăm un nou model de relații între două mari puteri ale Pacificului. Tensiunile dintre cele două au apărut de-a lungul timpului mai ales atunci când Washingtonul acordă ajutor Taiwanului pe care Beijingul il vede ca o provincie rebelă a Chinei. De asemenea Washingtonul a blamat atacurile cibernetice cu origine în China, atacuri care au adus pierderi mari companiilor și agențiilor guvernamentale americane.
În întâlnirile pe care Panetta le-a avut cu liderii chinezi a abordat o serie de probleme care sunt în dezacord între cele două state. Spre exemplu la întâlnirea cu cadeții a spus că viitorul Americii este legat de Asia mai mult decât oricare altă regiune din lume dar trebuie să ținem cont de faptul că acesata este amenințată de terorism, proliferare nucleară, piraterie și permanent amebnințată de dezastre naturale. Vizita secretarului apărării Leon Panetta în Asia a soluționat o serie de probleme în Japonia și a reânodat firul relațiilor militare dintre China și SUA. America continuă construcția unei forțe militare în Asia-Pacific și reia relațiile militare cu Noua Zeelandă înttrerupte în 1984. America își protejează parteneri din Asia în caz de criză.