Inginerii Jihadului
Sep 22nd, 2009 by admin
De opt ani, ochii Americii plâng pe 11 septembrie. În 2001, prin atacarea mişelească a turnurilor gemene din New York, Al-Qaida a declarat război întregii Lumi libere. Serviciile secrete americane şi aliate au ajuns la concluzia că, deşi trupele NATO au aneantizat numeroşi lideri ai organizaţiei teroriste, aceasta a rămas un adversar de temut. Generalul Ronald Burgess, directorul DIA, este mai nuanţat, considerând rezultatele luptei împotriva terorismului ca fiind „complexe”. Atâta timp cât Osama bin Laden şi locţiitorul său, Ayman al Zawahiri sunt încă liberi, Al-Qaida se reorganizează după fiecare confruntare militară acum cu mai mult greutate datorită pierderilor importante. Sunt recrutaţi periodic tineri săraci din Somalia şi Yemen. Sub pretextul instruirii noilor voluntari, acolo sunt create noi baze de pornire a viitoarelor acţiuni teroriste.
Iată motivul pentru care preşedintele Obama a trimis o scrisoare omologului yemenit, Ali Abdullah Saleh. El i-a solicitat, în termeni fermi, cooperarea necesară în lupta împotriva prezenţei luptătorilor Al-Qaida în Yemen. Şi cum doar cuvintele nu sunt suficiente pentru cei strâmtoraţi economic, liderul american a oferit un sprijin financiar substanţial, menit să ajute guvernul yemenit în rezolvarea crizei economice prin care trece acest stat arab. De altfel, structurile militare de intelligence au descoperit că între Afganistan, Sudan şi Yemen există o coordonare a acţiunilor îndreptate împotriva “obiectivelor inamice”, evident occidentale. De pildă, în Sudan, Al-Qaida are relaţii strânse cu organizaţia Al-Shabab, care luptă de ani buni împotriva guvernului secular.
Pasul înainte a fost evidenţiat de Michael Hayden, ex-şef al CIA. El a apreciat că acţiunile recente s-au finalizat prin „eliminarea fizică a zeci de lideri Al-Qaida, din iulie 2008, până în prezent. Aceasta este considerată drept cea mai importantă reducere de leadership la care organizaţia trebuie să se adapteze, dar care are în acelaşi timp un impact dramatic… Poţi înlocui o persoană la un anumit moment, dar când ai o serie de lideri ucişi de-a lungul unei perioade de timp mai mare, este mult mai dificil”. Utilizarea inteligentă a dronelor (avioane fără pilot) a facilitat eliminarea a nouă dintre cei mai importanţi 20 de lideri terorişti, printre care s-a aflat: Khalid Habib – şef al operaţiunilor; Rashid Rauf – organizatorul acţiunii din 2006, care avea ca scop aruncarea în aer a unor avioane cu rute transatlantice; Abu Khabab al-Masri – expert în arme chimice, explozibili şi materiale biologice; Baitullah Mehsud – liderul talibanilor pakistanezi afiliaţi la Al-Qaida.
Succesele se datoresc şi deciziei politice a administraţiei Bush, însuşită tacit de administraţia Obama. Este vorba de utilizarea dronelor în scopul lovirii ţintelor de la graniţa afgano-pakistaneză. Cu toată tehnologia sofisticată a avioanelor Predator, fără informaţiile obţinute pe teren, prin recrutarea informatorilor locali, din zona Pasthun şi folosirea propriilor agenţi, nu s-ar fi obţinut aceste rezultate. Uluiţi, teroriştii au descoperit că oraşele pakistaneze nu mai sunt adăposturi sigure pentru ei. Astfel, Abdullah Noori, apropiat de Bin Laden a fost omorât în Tehkal. Saifullah a fost arestat în Islamabad, după ce a fost rănit într-un atac al unei drone într-o zonă tribalală. Alţi 12 membri Al-Qaida au fost arestaţi în Dera Ghazi Khan, printre ei fiind identificaţi sudanezi şi turci.
Triunghiul format de reperele Waziristan, Baluchistan şi Punjab pare a fi devenit baza de plecare în acţiune a combatanţilor Al-Qaida, în Pakistan, dar şi a talibanilor, în Afganistan. Faţă de intenţiile celor două “coloane negre ale morţii”, este evident că măsuri militare rapide sunt necesare în cele două state. În Pakistan, ezitările în continuarea ofensivei impun decizii adecvate, generalii pakistanezi având un deficit major de credibilitate în relaţia cu omologii americani. În Afganistan, preşedintele Karzai trebuie să trimită mai mulţi militari în zonele controlate de talibani. Aceştia vor fi instruiţi de instructori americani şi aliaţi. Liderul forţelor militare americane, amiralul Mike Mullen estima ca fiind necesari „între 2000-4000 de instructori pentru pregătirea forţele afgane”.
Conştient că Afganistanul îi va pecetlui viitorul la Casa Albă, preşedintele Obama a ordonat dislocarea în acest teatru de operaţii a încă 17.000 de militari şi 4.000 de instructori. Şi ei vor avea de făcut faţă tinerilor sudanezi şi yemeniţi recrutaţi pentru atacuri sinucigaşe. Se mizează pe voluntari din rândul studenţilor arabi de la institutele politehnice din ţări vestice. Din nefericire, 40% din membrii Hezbolah sau Jemaah Islamia sunt de profesie ingineri. Iar o treime din teroriştii care au acţionat pe 11 septembrie 2001 au fost ingineri! După cum 60% din atacatorii din Balli, în 2006 erau tot… ingineri.
Câţi au fost avocaţi? Nici unul.