Cine conduce totuși Rusia?
Oct 10th, 2011 by admin
Actualul președintele al Rusiei, Dimitrie Medvedev, are din ce în ce mai multe probleme în funcția pe care o deține. În primul rând, a fost scos de pe lista cu posibilii candidați la președinția Rusiei de colegul Vladimir Putin. După aceasta a venit discuția în contradictoriu cu ministrul de finanțe rus, urmată imediat de demisia acestuia. Istoria este ciudată când conduci o țară precum Rusia cu pretenții de mare putere.
Medvedev a ținut scaunul cald pentru Putin în tot acest răstimp de când este președinte, iar pentru acest lucru orice persoană care-i pasă de Rusia ar trebui să-i fie recunoscătoare. El a schimbat viața politică a țării într-un fel în care, probabil, va face mult mai ușor mandatul lui Putin.
Secretul dramei succesiunii la scaunul prezidențial este că mulți dintre apropiații lui Medvedev îl considerau pe Putin ca fiind din trecut și nu-l mai doreau la Kremlin. Dar asta contează mai puțin acum.
Ar fi putut face mai mult Medvedev? Ar fi putut juca propria carte? Nu. Putin ar fi intervenit imediat. Putin nu avea de gând să lase să se întâmple așa ceva. Medvedev a încercat să creeze un șir de evenimente care să rezoneze cu cetățeanul rus. El a încurajat oamenii să vorbească despre ceea ce este în neregulă în cadrul sistemului. Până când Putin a spus: Stop! Eu voi conduce din nou Rusia!
Putin contolează partidul înființat de el Rusia Unită. Dar partidul este mâncat de rugina corupției și nu poate fi salvat decât într-o luptă cu o concurență politică reală. Medvedev a încercat să condamne sistemul, în primul rând birocrația care rămâne o relicvă a trecutului sovietic și apoi corupția din aceasta, performanțele slabe ale societăților de stat. Actualul președinte a mers însă mai departe criticând lipsa de speranță în viitor. De fapt această poziție reprezintă o respingere a “putinismului” ca teorie.
Între timp politica rusă este în fierbere. Politicienii caută noi finanțări și noi pentru organizațiile de partid sau grupări de sprijin din diverse categorii sociale (salariile militarilor și polițiștilor cresc).
Putin își prezintă în fața investitorilor străini liniile politicii ce ar urma noului mandat de după 2012. Vorbind la o conferință a investitorilor ruși și străini, găzduită de banca rusă VTB, premierul Putin și-a expus prioritățile în viitorul mandat. El a asigurat investitorii că, în ciuda scăderii indicilor bursieri, a devalorizării rublei, a știrilor proaste care vin din Europa, în Rusia totul este sub control.
“Aş vrea să vorbesc despre prioritățile noastre, despre planurile strategice ale Rusiei, astfel încât investitorii şi mediul de afaceri să poată înțelege logica şi motivele comportamentului nostru, mai ales acum, în aceste vremuri incerte“, a spus Putin la începutul discursului de la VTB și a continuat “… și, desigur, în aceste timpuri încrederea este cel mai important lucru pentru partenerii noștri iar de predictibilitate și deschidere este o nevoie acută.”
Discursul său a fost unul de reasigurare pentru investitorii străini. Alcătuit cu fraze bine alese a reliefat dorința lui Putin de a clarifica încă de anul acesta modul de lucru în viitor, încercând să alunge nelămuririle ivite la conferința partidului Rusia Unită unde a fost propus pentru un nou mandat de președinte. Al treilea. Au crezut investitorii spusele lui Putin? Unii da, alții nu. Cert este că Putin a rămas la fel cum era cu 4 ani în urmă în poziția de președinte al Rusiei. El a declarat: ”nu avem nevoie de şocuri mari, avem nevoie de o Rusie mare!”
Răspunzând la o întrebare despre numărul tot mai mare de ruşi, care doresc să emigreze, Putin a răspuns:
Atât eu cât şi preşedintele Dmitri Medvedev am dat un semnal clar şi precis către țară- noi nu vom distruge, mutila, sau demola nimic din ce s-a construit. Vom dezvolta sistemul nostru politic, vom consolida bazele sale fundamentale.
Încă o dată, Putin a asigurat investitorii. “Priorităţile noastre au fost şi vor continua să fie disciplina bugetară şi creşterea eficienţei cheltuielilor, precum şi limitarea creşterii datoriei guvernamentale“. Sau mai bine zis: nu vă faceţi griji, investitori, conceptele lui Kudrin rămân.
Când a fost întrebat de către un investitor din țările scandinave cu privire la concedierea lui Kudrin, Putin a declarat că este unul dintre cei mai mari specialistii financiari din lume, și a continuat : Personal, el este prietenul meu foarte bun, cu care am mentinut foarte strânse relaţii de-a lungul multor ani, începând cu anii 1990 încheind răspunsul cu declarația că Kudrin rămâne un membru al echipei care va continua să lucreze cu el.
Crescut într-unul din organele cele mai conservatoare ale statului sovietic, KGB, Putin a vazut schimbarea din anii 1990 ca o forţă distructivă, negativă. Când Medvedev a concediat doi dintre generalii săi loiali – Kudrin, în 2011 şi Iuri Lujkov, primarul Moscovei, în 2010 – Putin nu a ieșit în public cu nici o declarație de dragul unităţii şi loialitate – două din obsesiile sale. Putin a respectat ca un soldat disciplinat acţiunile preşedintelui său.
Cine conduce totuși Rusia?
PS: Ieșirile de capital de pe piața Rusiei s-au cifrat la peste 50 miliarde USD pentru anul în curs, întrecând orice prognoză!