NATO- Go globally!
Oct 12th, 2011 by admin
Următorul summit NATO va avea loc la Chicago în mai 2012. El se va suprapune cu summitul G8. Nu este întâmplător că securitatea militară se îmbină cu cea economică. Pentru reuniunea de la Chicago secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a menționat, cu prilejul discursului ținut la Centrul de Politică Europeană de la Brussels, 4 obiective principale care vor face ca Alianța să fie solidară-implicată-capabilă-contectată la evenimentele dificile prin care trec națiunile în perioada de criză economică prelungită. De asemenea a spus că se dorește ca la summit să se stabilească un parteneriat strategic cu Rusia. Din datele actuale cel care va decide pentru Moscova “ce și cum?” va fi actualul premier Vladimir Putin.
Una din tezele importante prezentate de Anders Fogh Rasmussen s-a referit la mixul dintre criza economică și securitatea globală. Marile deficite guvernamentale au făcut națiunile vulnerabile, de acea trebuie găndite politici fiscale sustenabile care la rândul lor să asigure politici de securitate sustenabile. Acestea se traduce prin eficiență maximă atunci când se cheltuiesc banii pentru programe de securitate și de apărare.
Secretarului general NATO a prezentat noul concept Smart Defence precizând: “We may not be able to spend more, but we can spend smarter by spending together” (nu vom fi capabili să cheltuim mai mult dar vom cheltui mai eficient împreună). În timpuri de austeritate acest concept denumit Smart Defense, lansat de Comandamentul Suprem Aliat pentru Transformare (SACT), va ajuta ca o serie de proiecte să fie realizate prin cooperare între statele NATO. Aceste proiecte sunt derulate în zone critice pentru conducerea operațiunilor NATO precum: suprveghere și recunoștere, spitale de campanie, potecția forțelor sau mentenanța pentru principalele tipuri de echipamente militare utilizate în astfel de acțiuni (exemplu fiind elicopterele de transport trupe).
Folosirea acestui concept implică evitarea dublării aceleiași operațiunilor într-o situație de conflict dar și stabilirea apriori a priorităților.
Concluzia secretarului general este că Smart Defence “nu este o scuză că nu putem cheltui mai mult”.
A doua teză de pe agenda summitului de la Chicago se referă la găsirea unor soluții pentru ca parteneriatul cu Rusia să funcționeze. Rusia și NATO lucrează deja împreună pe o serie de probleme-cheie precum Afganistanul, lupta împotriva terorismului și a pirateriei sau lupta împotriva drogurilor.
Care sunt cele patru obiective distincte pentru agenda summitului NATO de la Chicago: (1) Afganistanul,(2)capabilitățile militare NATO,(3) apărarea antirachetă,(4) angajamentul de lărgire în continuarea a NATO cu noi membrii.
Afganistanul: este în perioada de tranzitie până la retragerea trupelor în 2014.Obiectivul este realizarea unui plan strategic care să acopere nu numai tranziția către truplele afgane a resposbilităților militare dar și sprijinul ulterior acestei tranziții. Cine va participa la acest plan rămâne să se stabilescă prin consens în cadrul Alianței.
Capabilitățile: pentru a îndeplini obiectivele de securitate ale Alianței este necesar un mix de capacități convenționale, nucleare și de apărare antirachetă. De asemenea aici se va pregăti un pachet de capabilități militare specifice în cadrul conceptului Smart Defence și vor fi nominalizați cei care vor coordona aceste proiecte. Operațiunea din Libia a identificat câteva dintre proiectele vitatale și anume folosirea dronelor sau avioanelor cisternă pentru alimenatrea în aer. Aceste echipamente trebuie să se găsescă în iventarul militar din mai multe țări membre NATO, ele fiind capabilități vitale. Inventariind arsenalul la dispoziție s-a constatat că există o lipsă de capacitate de trasport aerian strategic în structurile militare NATO alături de lipsa unor echipamente (software) pentru contracararea atacurilor in cyber-spațiu, echipamente de detectare a dispozitivelor explozive improvizate sau sisteme de apărare antirachetă. Toate aceste identificate la summitul de la Lisabona vor avea nevoie de o soluție la Chicago. Obiectivul declarat al secretarului general NATO este ca la summitul de la Chicago șefii de state și de guverne participanți să aprobe pachetul de proiecte Smart Defence.
Scutul antirachetă- Aici lucrurile încep să se clarifice. România, Polonia și Turcia au decis să găzduiască elemente ale scutului antrachetă. La Chicago se dorește ca proiectul să capete un contur clar al dispunerii tuturor elementelor.
Relația Rusia-NATO: îmbunătățirea relației prin cooperarea în schimbul de date pentru descoperirea țintelor balistice.
Secretarul general a transmis în finalul expozeului un mesaj către celelate țări europene din Parteneriatul pentru Pace dar și către țările de la Mediterana din Orietul Mijlociu sau din Golful Persic, că lărgirea Alianței cu noi membri va continua.
NATO va continua să exercite, în ciuda tuturor interferențelor politice sau financiare un rol crescând în arealul instituțiilor internaționale de securitate. În structura ei flexibilă, organizația se adaptează continuu la noile provocări geopolitice.
Deviza deceniului ce urmează, cel puțin în viziune mea, este NATO Go globally! Este nevoie și de Australia dar și de Japonia în structurile de securitate globale.
Alianța, îmi va spune cineva, a fost creată pentru a apăra Europa de o nouă conflagrație și de vecinătățile ei. Europa este sigură astăzi. Vecinătățile ei au însă o mare doză de instabilitate și impredictibilitate.
Este nevoie ca Alianță să depășească conservatorismul art.5 așa cum a făcut-o în Afganistanul ocupat de teroriștii lui Osama bin-Laden.
Regiune dintre Asia de vest și Oceanul Pacific va avea în curând nevoie de securitatea angajată!