Sfatul lui Winston Churchill
Jan 25th, 2012 by admin
Winston Churchill spunea: “Cu cât te uiți mai mult în urmă, cu atât mai departe poți vedea în viitor”. Sfatul lui Churchill trebuie să ne călăuzească în politica internațională de astăzi. Reuniunea de la Davos, de anul acesta, adună minți luminate din politică și afaceri care vor dezbate temele zilei: criza economică din Europa , criza Iraniană, incertitudinile privind economia chineză cât și relansarea economiei americane. Este o analiză care pleacă de la situația trecută și analizează eventualele soluții pentru viitor. Va mai rezista acutualul model de capitalism sau vor trebui găsite soluții noi? Vom avea după Forum variante… dar nu soluții. Angela Merkel este capul de afiș al primei zile de dezbateri. Cancelarul german este de fapt cea mai importantă personalitate politică a ultimului deceniu european. În actualele condiții Angela Merkel este într-o situație dificilă prinsă între dorințele exprimate de politicienii, oameni de afaceri și cetățenii germani și partenerii europeni care-i cer să facă mai mult pe linia salvării Uniunii. Întrebarea este dacă Cancelarul Germaniei le-a explicat nemților cât de mult au beneficiat ei de pe urma adoptării monedei euro?
Înainte de reuniunea de la Davos miniștrii de finanțe ai UE au adoptat luni seara proiectul de tratat al Mecanismului European de Stabilitate (ESM) destinat apărării zonei euro de criza datoriilor, mecanism de care vor beneficia doar țările care vor ratifica Pactul ce consolidează disciplina bugetară a zonei euro, așa-numitul “compact fiscal”, care urmeaza sa fie adoptat la 30 ianuarie și semnat la începutul lui martie.
Potrivit unor surse diplomatice, textul adoptat stabilește regulile de funcționare ale ESM, el fiind destinat să înlocuiască Fondul European de Stabilitate Financiara (EFSF) dedicat zonei euro.
Pe o perioada de tranziție de un an, între intrarea în vigoare a ESM – în iulie 2012 – și încetarea FESF – jumatatea lui 2013 – capacitatea lor de împrumut, combinată, va fi de 500 de miliarde de euro.
Mai multe țări din zona euro, inclusiv Italia, pledează de asemenea pentru o forță de impact financiar consolidată, în vederea asigurării pietelor și soluționării durabile a crizei datoriilor. Însă Germania se lasa rugată în acest sens.
Cristine Lagarde menționa zilele acestea: zona euro trebuie să aibă un paravan de obligaținui comune pentru a face față actualei crize. Cu alte cuvine o creștere substanțială a resurselor mecanismelor europene de stabilitate ar fi de mare ajutor zonei euro. Împingerea Italiei și Spaniei într-o criză de solvabilitate va fi următorul pas, în cazul în care resursele existente nu vor fi folosite sau nu vor fi suficiente. Necesitatea de obligații finaciare comune este vitală pentru a convinge piețele de viabilitatea viitoarei Uniuni Europene.
Ce se va discuta la Davos?
Un lucru este cert: pe agenda Forumului nu va mai fi Grecia. Este nevoie de un an să se vadă dacă măsurile adoptate au avut efectul scontat, bineînțeles dacă în acest an Grecia va mai râmâne în uniunea monetară a euro.
Interesul principal îl va constitui evoluția din țările arabe, în special evoluția din Egipt. Organizația interzisă pe vremea lui Mubark, Frații Musulmani, a ocupat aproape jumătate din locurile din Parlament. Egiptul are acum un va avea un Parlament nou anul viitor, dar asta nu înseamnă că armata nu va controla, de facto, mai departe afacerile statului. Şi deocamdată, comunitatea internaţională nu dă niciun semn că ar face ceva ca să combată acest fenomen. Armata este garantul stabilității uneia dintre cele mai importante țări din Orientul Mijlociu.
Al doilea punct pe agendă va fi Iranul. Iranul este în mințile tuturor. Programul nuclear al Teheranului va fi problema centrală a anului 2012. Embargoul europea asupra țițeiului a înfuriat Teheranul. În prezent, UE asigură aproape 20% din vânzările de ţiţei ale Teheranului.
Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene a precizat că embargoul nu va afecta progresul ţării sale către “împlinirea drepturilor fundamentale ale ţării“. Oficialul iranian a mai spus că SUA ar fi dictat tonul acestor sancţiuni şi a acuzat Washingtonul de intenţie de a perturba sistemul energetic mondial.
În context, portavionul american “Abraham Lincoln” împreună cu nave de escortă britanice şi franceze s-au deplasat prin strâmtoarea Ormuz în Golful Persic. Acolo a făcut joncțiunea cu portavionul “Carl Vinson”. Astfel armata SUA are staţionate din nou două portavioane în Golf, după ce nava “John Stennis” a fost relocată în Pacific, în urmă cu circa două săptămâni.
Pe agenda Forumului va figura și politica americană. Lumea se întreabă cine va fi contracandidatul lui Barack Obama la prezidențiale. După alegerile preliminare din Carolina de Sud se așteaptă confirmarea/infirmarea ascensiunii lui Newt Gingrich odată cu alegerile din Florida. De asemenea starea economiei americane și implicațiile asupra economiei mondiale, va fi un subiect de discuție.
China devine anul acesta un subiect fierbinte pe agenda Forumului. China dă fiori astăzi. O serie de provocări de la cele economice la cele sociale se prefigurează. În pragul tranziției politice Beijingul încetinește creșterea economică. China va trebui să crească cerearea internă în detrimentul celei externe, reglate acum de criza economică. De stabilitatea politică și economică a Chinei va depinde în primul rănd stabilitatea în Asia și nu numai.
În rest… să auzim numai de bine!