Conflicte militare în Marea Chinei de Sud (!?)
May 15th, 2012 by admin
China continuă să alimenteze tensiunile în disputa sa cu Filipine asupra suveranității insulei Scarborough Shoal/Huangyan. He Jia realizator de emisiuni la postul CCTV, în mod eronat(!?) și-a exprimat opinia referitor la respectiva insulă: China are suveranitate incontestabilă(n.a. referitor la Huangyan) față de Filipine. La câteva zile vice-ministrul de externe chinez Fu Yiag a declarat unui diplomat filipinez că: China este gata să răspundă oricărei escaladări a unui conflict în zonă.
Disputa dintre Beijing și Manila a început pe 8 aprilie când două nave aparținând Marinei de Coastă a Chinei (CMS) au blocat o navă de război filipineză, de fapt vasul amiral al forțelor navale filipineze, Gregorio Del Pilar, în a aborda 8 vase de pescuit chinezești.
Companiile chineze de specialitate au început deja forajele la mare adâncime, pentru resursele petroliere situate lângă insulele din Marea Chinei de Sud, iar companiile de turism chinezești au întrerupt călătoriile în Filipine. Ca și în precedentele conflicte, pe aceiași temă a arhiplagurilor din Marea Chinei de Sud, conflictele derulate cu Vietnamul, Japonia sau Corea de Sud, manevrele politice, diplomatice și militare ce au urmat au o componentă de cyber(atac cibernetic).
Hackerii din cele două state s-au atacat reciproc . Administrația de la Manila a cerut cunpătare din partea civililor și a precizat că aceste atacuri nu fac bine relațiilor dintre cele două state. Beijingul nu a răspuns acestei solicitări.
În aceste condiții Marina de Coastă a Chinei denumită Chinese Marine Surveillance (CMS) a anunțat că 36 de noi vase sunt așteptate să intre în dotarea forțelor sale până în 2013. Flota nou construită cuprinde o navă cu un deplasament de 1500 tdw , 15 nave cu 1000 tdw și 14 cu un deplasament de 600 tdw. Vasele de 1000 tdw și-au dovedit fiabilitatea asigurând o misiune pe mare în jur de o lună. Planul implică distribuirea vaselor orașelor de pe coastă dar și provinciilor din care acestea fac parte.
China are cinci agenții care acționează în zona navală și care se alătură flotei militare chineze: CMS, Departamentul Politiei de control al Graniței (BCD), Administrația Siguranței Navale, Comandamentul pentru repectarea Legii Pescuitului și Administrația Generală a Vămilor. CSM are 300 de nave de patrulare dintre care 30 sunt cu un deplasament de 1000 tdw dar și 6 avioane și patru elicoptere.
Beijingul se dotează astfel cu o adevărată flotilă în zonă, ce se adaugă celei militare, fapt ce ar putea duce la creșterea posibilității apariției unui incident militar în Marea Chinei de Sud.
Opinia mea este că nu suntem foarte departe de acest incident, într-un viitorul apropiat.