JURNAL DIN CHINA (fragment selectat)
Dec 20th, 2009 by admin
EMISAR LA ANHUI
Una din vizitele care mi-au rămas întipărite în minte a fost cea în Provincia Anhui, întâlnirea cu Guvernatorul Wang Sanyun fiind una deosebită. Conform cutumei diplomatice chineze, un dialog la acest nivel este rezervat, în primul rând, ambasadorilor. Vizita a avut loc în perioada 15-17 iulie 2008. La întâlnirea cu guvernatorul au participat viceguvernatorul WEN Haiying, secretarul general al guvernului FANG Ning, preşedintele Departamentului de Comerţ YU Yong, şeful Oficiului Afacerilor Externe LI Yongsheng, preşedintele Consiliului de Promovare a Comerţului Internaţional GAO Hongmei, preşedintele Grupului de Construcţii Internaţionale din Anhui JIANG Qingde .
Aşa cum constatau gazdele eram primul consul general al României, care ajungea la Anhui, după anul 2000. Vizita mea a avut ca scop indentificarea căilor de colaborare între provincie şi ministere, instituţii culturale şi de învăţământ, sau unităţi teritorial administrative din România. Doream ca dezvoltarea relaţiilor bilaterale să capete perspective noi şi viabile. Context în care am discutat pe marginea colaborării consulare cu Oficiul de Afaceri Externe, pentru asigurarea unui flux normal eliberării vizelor pentru solicitanţii din Anhui. Aceştia erau în general, lucrători în construcţii, angajaţi de firme locale pentru a participa la proiecte în România. Aşa am abordat şi aspecte vizând cea mai mare investiţie chinezească materializată până în prezent în România, la care s-au adăugat – în perioada mandatului meu -, încă 15 milioane la cele deja investite (30 milioane dolari în Fabrica de ţigări din Buzău – sumă care urmează să ajungă la 100 milioane dolari la finalizare).
Dialogul concret, focalizat pe propunerea mea s-a finalizat cu identificarea căilor de cooperare între instituţii din Anhui şi România. Astfel am propus spre studiu următoarele iniţiative: schimb de vizite ale delegaţiilor din România şi provincia Anhui, în vederea intensificării cooperării în domeniul economic; găsirea de căi de colaborare în domeniul agricol prin schimb de informaţii şi vizite ale unor experţi în acest domeniu, provincia Anhui fiind cel mai mare producător de cereale din China, acum exportând miere în România; colaborare în domeniul învăţământului universitar şi al cercetării tehnico- ştiinţifice; promovarea schimburilor culturale bilaterale şi cu provincia Anhui; stabilirea de relaţii de înfrăţire între provincia Anhui şi unele judeţe din Romania, precum Bistrita-Năsaud.
La finalul discuţiilor, guvernatorul a ţinut să ne felicite pentru aderarea României la UE. La rândul meu am remarcat cei 30 de ani de reforme profunde în viaţa statului chinez, ce urmau să fie sărbătoriţi în anul 2008 şi am urat succes în desfăşurarea Jocurilor Olimpice de la Beijing. Vorbind despre Olimpiadă, cu guvernatorul, la un moment dat, în drumul spre ieşire i-am spus că aş fi bucuros dacă aş gasi undeva o torţă olimpică, ca amintire. Am fost plăcut surprins ca seara, la hotel să primesc – special din partea guvernatorului -, o astfel de torţă! Este confecţionată din acelaşi material din care este construit stadionul olimpic, denumit “Cuib de pasăre.” Care a şi găzduit, ulterior, cea mai grandioasă olimpiadă desfăşurată până acum.
A doua rundă de întâlniri s-a desfăşurat la sediul Oficiului de Afaceri Externe al provinciei Anhui. La întâlnire a luat parte adjunctul şefului Oficiului de Afaceri Externe CHEN Huazhou. Problema importantă pentru chinezi era obţinerea vizelor. Am identificat căile de rezolvare a solicitărilor de viză pentru o serie de companii din Anhui, în condiţiile respectării legislaţiei românesti. Am constatat cunoaşterea lacunară a cadrului legal din partea unor oameni de afaceri chinezi, care doreau să călătorească în România. Iată de ce am prezentat modalităţile de obţinere a vizelor de călătorie, de afaceri sau de muncă.
Ulterior m-am întâlnit cu membrii Departamentului de Comerţ al provinciei Anhui. Aici am avut interlocutori pe ZHU Ning – directoare generală adjunct, YANG Yijia – consilier la divizia de comerţ şi dezvoltare exterioară şi YANG Jukang – adjunctul directorului diviziei de afaceri externe. Cu ei am discutat despre posibilităţile de cooperare economică şi despre investiţiile comune. La ora aceea existau 14 investiţii ale firmelor româneşti în provincia Anhui, dintre care amintesc pe cele din domeniile construcţiilor şi biofarmaceuticii. Acestea însumează o valoare totală a investiţiilor de 13,94 milioane dolari. Am mai trecut în revistă situaţia facilităţilor pentru investitorii străini în România, precum cota unică de 16%, reglementările UE, accesul în orice domeniu al economiei, protejarea de eventualele exproprieri sau naţionalizări, acordarea tratamentului naţional. Trei aspecte au fost evidenţiate de partea chineză pentru o benefică colaborare viitoare: informări periodice, pe site-ul Departamentului de Comerţ, despre economia şi firmele din România care doresc să facă comerţ/investiţii în Anhui; realizarea unei investigaţii, în rândul companiilor chineze din provincie, în legătură cu dorinţa de cooperare cu România şi domeniile în care acestea ar fi interesate, rezultatele urmând a fi comunicate consulatului general al României la Shanghai; organizarea de vizite de prospectare în România.
A doua întâlnire de după-amiază a avut loc la sediul Consiliul Chinez pentru Promovarea Comertului International(CCPIT), în prezenţa doamnei preşedinte GAO Hongmei, a vice-preşedintelui LIU Xiaoguang şi a directorului pentru Departamentul Relaţii Internaţionale, XU Jundong S-a discutat pe marginea celor 5 căi de dezvoltare a relaţiilor de cooperare între cele două părţi şi s-a trecut în revistă stadiul actual al colaborării economice şi comerciale bilaterale. S-a apreciat că volumul schimburilor economice este destul de redus, oamenii de afaceri din Anhui necunoscând realităţile mediului economic din România. Am căzut de acord asupra schimbului de vizite prin intermediul camerelor de comerţ şi a departamentelor care se ocupă de realţiile economice şi comerciale. Concluziile acestei vizite la CCPIT se concretizează în următoarele căi de acţiune: realizarea împreună cu CCPIT a unei platforme de cunoaştere şi acţiune reciprocă cu obiective clare; schimb de delegaţii de afaceri; preluarea pe site-ul CCPIT a cererilor/vânzare de mărfuri de ambele părţi (solicitările părţii române se transmit consulatului, care la rândul său le transmite CCPIT, pentru a fi postate pe site-ul acestuia).
Ziua s-a încheiat cu o cină de lucru, la care au participat şeful Oficiului Afaceri Externe din Anhui – LI Yongsheng, împreună cu XIAO Gulian – directorul adjunct al departamentului de cultură, ZHOU Shiqi - vice-directorul pentru cercetări al Comisiei de Agricultură, LI He Ping - directorul adjunct al Departamentului de Educaţie al provinciei. Cu acest prilej s-au identificat posibile colaborări pe linie culturală, de învăţămînt şi pe plan agricol.
Ritmul derulării discuţiilor – pe parcursul a aproape 12 ore – a fost infernal. Multe lucruri s-au clarificat pe loc. Altele au rămas a fi urmărite în derularea lor. Şi când te gândeşti că nu am stat decât o zi în capitala provinciei Anhui, respectiv oraşul Hefei!
Provincia Anhui are de trei ori populaţia României, respectiv 65 milioane de locuitori şi o suprafaţă de 139 600 kilometri pătrăţi. PIB-ul era, acum doi ani, de 70 miliarde de euro, cam 1100 de euro pe fiecare locuitor. Provincia se situează pe locul 15 după PIB în China. Anhui este cunoscută ca principala exportatoare de forţă de muncă în Beijing (7,8 milioane de ţărani lucrează în afara provinciei). În Anhui activează 42 de universităţi, cea mai importantă fiind Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din China. Provincia are 9 porturi fluviale şi 2 aeroporturi. Pe teritoriul său se află un nod feroviar între nordul şi sudul Chinei. Produce anual 24 milioane de tone de grâu şi este un fabricant important de autobuze de lux Mercedes şi turisme de tipul CHERY. În anul 2008 au fost aprobate 256 de proiecte de investiţii străine în provincie, cu o valoare contractuală de 2 miliarde euro şi o valoare realizată de 1,58 miliarde de euro. Acum, 40 din cele 500 firme multinaţionale importante sunt prezente cu investiţii în Anhui. Principalii 5 parteneri comerciali ai Anhui-ului sunt Japonia, SUA, Germania, Coreea de Sud, Franţa şi Hong Kong.
Reproduc mai jos prezentarea oficială a vizitei pe site-ul guvernamental din Anhui. În fotografie apare şi translatorul oficial, profesorul Zhou, care a asigurat traducerea discuţiilor, în limbile română şi chineză, pentru care îi mulţumesc şi pe această cale.
Governor Wang Sanyun meets Mr. Alexandru Grumaz, consul general of Romania in Shanghai at Daoxianglou Hotel of Hefei, July 16. Vice governor Ms. Wen Haiying and Mr. Fang Ning, secretary general of the general office of the provincial government were all in also attendance.
Wang Sanyun extended a warm welcome to the consul’s visit and introduced Anhui’s background. Anhui not only has an excellent geographic location but also enjoys a sound economic foundation and a high-level of human resources. Furthermore, the GDP of Anhui has grown steadily and rapidly in the first five months of the year, said Wang. He believes the consul’s visit will greatly promote the mutual cooperation between Romania and Anhui.
This is Mr. Alexandru Grumaz first visit to Anhui since he assumed office. He appreciated governor Wang’s accommodation and hopes to strengthen cooperation with Anhui in future.
An agreement on enhancing cooperation was signed between Anhui province and Dolj county of Romania in 2007. Up to now, nine Anhui enterprises such as China Tobacco Anhui Industry Co. and Anhui Foreign Economic Construction (AFEC) Co. have invested in Romania (text şi poză preluat de pe site-ul official al Guvernului din Anhui).